Kasteel van Horst

Huisekoutermolen

Molenstraat, 9750 Kruisem
Een staakmolen behoort tot het oudste type windmolen. Het mag dan ook niet verrassen dat deze staakmolen tot de oudste van Vlaanderen behoort. Een reden te meer om deze molen terug volledig maalvaardig te maken. 

Het erfgoed

De Huisekoutermolen is een van de eerste windmolens in Vlaanderen. Beschermd sinds 1944. De Huisekoutermolen vond na Waregem een nieuwe thuis in Huise (Kruisem). Daar werd hij begin jaren '70 opnieuw maalvaardig gemaakt. Deze houten staakmolen is een van de weinig overgebleven molens met een houten gevlucht. De windmolen werd in het afgelopen decenium opnieuw tot leven gebracht dankzij de inzet van vrijwilligers van de vzw Vlaamse Molens. De molen is thans eigendom van de vzw en is vanaf 2023 terug volledig maalvaardig. De vzw wil de molen blijvend ontsluiten voor het publiek en hem maalvaardig houden.

Het project

De vrijwilligers van de vzw Vlaamse Molens begonnen 13 jaar geleden met de restauratie. Er kwam een nieuw houten gevlucht en nieuwe dakbedekking, vervolgens werden de voormolen en achtermolen maalvaardig gerestaureerd. Aan een molen zijn steeds weer kleine en grotere onderhoudswerken nodig om het molenerfgoed maalvaardig te houden. Voor de veiligheid van de bezoekers is het noodzakelijk dat elk onderdeel in optimale toestand verkeert. Na vijftien jaar zijn de “voeten” en de “armen” van de molen (teerlingblokken en pestels) toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Op iets langere termijn worden de zeilen vernieuwd. De onderhoudspremie is niet voldoende om het monument het onderhoud te geven dat het meer dan verdient. Daarom rekent de vereniging op jouw steun! Help jij mee dit project te ondersteunen?
 

De mensen

De vzw Vlaamse Molens nam in 2022, na 15 jaar erfpacht, de molen over van de familie Paul Bauters. De vzw werkt voor het behoud en de herwaardering van het ambachtelijk molenpatrimonium. Dat doet ze door het begeleiden van herstellingen en restauraties. De vereniging leidt vrijwillige molenaars op, organiseert excursies én stelt de Huisekoutermolen open voor het grote publiek. Maandelijkse (1ste zondag) bezoekersdag, naast molendagen en Open Monumentendag. Tradities als nachtmalen (lente) en boogschieten (zomer) worden er in ere gehouden.

Op te halen bedrag
10.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Vlaamse Molens vzw 
Adres: Molenstraat 9750 Kruisem
Op te halen bedrag: € 10.000
Rekeningnummer: BE41 7450 2407 9210 met vrije mededeling GIFT 110-001-333
Telefoon: +32 (0)476 60 59 15
E-mail: info@vlaamsemolens.com
Websitenieuws.huisekoutermolen.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.