Kasteel van Horst

Huisekoutermolen

Molenstraat, 9750 Kruisem
Een staakmolen behoort tot het oudste type windmolen. Het mag dan ook niet verrassen dat deze staakmolen tot de oudste van Vlaanderen behoort. Een reden te meer om deze molen terug volledig maalvaardig te maken. 
Huisekoutermolen

Het erfgoed

De Huisekoutermolen is een van de eerste windmolens in Vlaanderen. De Huisekoutermolen vond na Waregem een nieuwe thuis in Zingem. Daar werd hij in de jaren '70 opnieuw maalvaardig gemaakt. Deze houten staakmolen is een van de weinig overgebleven molens met een houten gevlucht. De windmolen werd opnieuw tot leven gebracht dankzij de inzet van de vele vrijwilligers van de vzw Oost-​Vlaamse Molens. De volgende stap in de restauratiefase wordt het volledig maalvaardig maken van de molen, en het behandelen van het hout van de molen.  Op termijn voorzien we de molen van vier nieuwe zeilen.
 

Het project

De vzw Oost-​Vlaamse Molens nam de molen in erfpacht van de vermaarde molinoloog Paul Bauters. De vrijwilligers van de vereniging begonnen 12 jaar geleden met de restauratie. Er kwam een nieuw houten gevlucht en vervolgens werd de voormolen gerestaureerd. Binnenkort is het tweede steenkoppel aan de beurt, zodat de molen volledig maalvaardig wordt. Later worden de zeilen vernieuwd.

 

De mensen

De vereniging Oost-Vlaamse Molens vzw werkt voor het behoud en de herwaardering van het ambachtelijk molenpatrimonium. Dat doet ze door het begeleiden van herstellingen en restauraties. De vereniging leidt vrijwillige molenaars op, organiseert excursies én stelt de Huisekoutermolen open voor het grote publiek tijdens molendagen en Open Monumentendag.

Op te halen bedrag
10.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Oost-Vlaamse Molens vzw 
Adres: Molenstraat 9750 Kruisem
Op te halen bedrag: € 10.000
Rekeningnummer: BE41 7450 2407 9210
Telefoon: +32 (0)476 60 59 15
E-mail: info@vlaamsemolens.com
Websitenieuws.huisekoutermolen.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.