Kasteel van Horst

Keiligbrug Stadspark Antwerpen

Stadspark, 2000 Antwerpen
De unieke hangbrug uit smeedijzer (1869) in het stadspark van Antwerpen vertoont ernstige tekenen van slijtage. Het bedrag dat is vrijgemaakt door de stad volstaat niet om de brughoofden en rotspartijen te herstellen. Steek jij een handje toe? 

Het erfgoed

De Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig ontwierp het Stadspark in 1867 in Engelse landschapsstijl. Het kenmerkt zich door een romantisch, vaak glooiend landschap met boomgroepen, slingerende wandelpaden, doorkijkjes en decoratieve elementen zoals rotspartijen, grotten en een hangbrug.

Die hangbrug, die naar zijn ontwerper de Keiligbrug genoemd werd, is gemaakt van smeedijzer en werd in 1869 voltooid. Ze heeft een lengte van 27,5 meter en is afgewerkt met kunstmatige rotsen aan de uiteindes. Het beschermde monument vertoont tekenen van slijtage. Een algemene restauratie van de brug en de rotsen is noodzakelijk. 


 

Het project

Vanwege het intensief gebruik door de vele bezoekers vertoont het beschermde monument tekenen van slijtage. Een algemene restauratie is nodig om de 150 jaar oude brug haar functie als ontmoetingsplek en onderdeel van de wandelroutes in het park te laten behouden.

De stad Antwerpen maakte 358.000 euro vrij voor de restauratie van de brug. Het herstellen van de brughoofden en de rotspartijen hoort er niet bij.
 

De mensen

De stad Antwerpen telt zo'n 1100 beschermde monumenten. Daarnaast zijn er 31 beschermde landschappen en 1300 panden die deel uitmaken van een beschermd stads-​ of dorpsgezicht. 

Dit rijke verleden wil de stad niet uit het oog verliezen. Net daarom wil Stad Antwerpen het verleden gebruiken als hefboom om de stad verder te ontwikkelen. 
Het Stadspark is een uniek gebied in het hart van Antwerpen, één van de groene parels van het Antwerpse groenpatrimonium. Het park heeft door zijn centrale ligging een bijzondere uitstraling en aantrekkingskracht voor bewoners en bezoekers. 


 

Op te halen bedrag
495.060
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Stad Antwerpen
Adres: Stadspark Antwerpen
Op te halen bedrag: € 495.060
Rekeningnummer: BE49 7460 2586 2571 met vrije mededeling GIFT 110-001-636
Telefoon: +32 (0)3 259 28 10
E-mailevy.liefsoens@antwerpen.be
Websitewww.agvespa.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.