Kasteel van Horst

KMSKA: Studio Rubens

Plaatsnijdersstraat 2, 2000 Antwerpen

De Tronende Madonna (1628) en de Aanbidding door Koningen (1624-1625) zijn topstukken van de hand van Peter Paul Rubens. Het zijn iconische altaarstukken van monumentale omvang. Rubens was dé specialist in monumentale religieuze kunst. Rubens keerde uit Italië naar Antwerpen terug aan de vooravond van een wapenstilstand. Hij zag als visionair kunstenaar en gekiend zakenman een opportuniteit in de vele kerken die tijdens de vorige eeuw beschadigd werden.

Het erfgoed

De Tronende Madonna (1628) en de Aanbidding door Koningen (1624-1625) zijn topstukken van de hand van Peter Paul Rubens. Het zijn iconische altaarstukken van monumentale omvang. Rubens was dé specialist in monumentale religieuze kunst. Rubens keerde uit Italië naar Antwerpen terug aan de vooravond van een wapenstilstand. Hij zag als visionair kunstenaar en gekiend zakenman een opportuniteit in de vele kerken die tijdens de vorige eeuw beschadigd werden. Hij zou deze opnieuw voorzien van altaarstukken. In geen tijd werkte Rubens zich op tot de schilder van de contrareformatie, de katholieke reactie op de protestantse reformatie. In zijn atelier aan De Wapper had de kunstenaar al het personeel en infrastructuur om deze grote werken efficiënt te voltooien.

Het project

Studio Rubens

Tijdens de elf jaar durende sluiting van het museum konden de grote altaarstukken van Rubens uit de collectie niet behandeld worden. Deze grote werken waren opgeslagen in het depot en onbereikbaar voor een behandeling. Nu de altaarstukken terug in de Rubenszaal te bewonderen zijn, zal een belangrijke restauratiecampagne worden opgestart. De Tronende Madonna is het eerste werk dat gerestaureerd zal worden. Daarna zal de Aanbidding door Koningen aan de beurt komen. Door de omvang van de altaarstukken zullen deze restauraties goed zichtbaar voor het publiek in de Rubenszaal doorgaan. De Rubenszaal die zich in het midden van het museum bevindt, is werkelijk ook het hart van het KMSKA. Het is een iconische museumzaal die op veel nationale en internationale belangstelling kan rekenen. Dat de restauraties in de Rubenszaal zelf zullen doorgaan maakt dit meteen ook tot een erg bijzonder project. Elke bezoeker zal met eigen ogen de voortgang kunnen volgen en meer inzicht verwerven in het restauratieproces.

Help jij het KMSKA in haar missie? Stort via de Herita-erfgoedrekening op rekeningnummer BE80 7330 5894 1977 met de code GIFT 110-001-200.


Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar. Je ontvangt een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.

De mensen

Het KMSKA beheert een topcollectie beeldende kunst uit de Zuidelijke Nederlanden van de 14de tot de 20ste eeuw, aangevuld met internationale topstukken. In de grandeur van een inspirerend historisch gebouw maken we deze kunsttraditie toegankelijk voor een breed publiek. We delen onze kennis op mensenmaat met verhalen die verwonderen, verrijken en verbinden.

Op te halen bedrag
100.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Adres: Plaatsnijdersstraat 2, 2000 Antwerpen
Op te halen bedrag: € 100.000
Rekeningnummer: BE80 7330 5894 1977 met vrije mededeling GIFT 110-​001-200
Telefoon: +32 (0)3 224 73 00
E-mail: info@kmska.be
Website: www.kmska.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.