Kasteel van Horst

M477 Oudenaarde

Droogdokkenweg 4 (Droogdokkensite), 2030 Antwerpen
Mijnenvegen is sinds lang misschien wel de belangrijkste opdracht van de Belgische Marine. Dit is jouw kans om bij te dragen aan de restauratie van de enige overgebleven mijnenveger uit een vloot van 15 zusterschepen.

Het erfgoed

De houten Ondiepwatermijnenveger M477 Oudenaarde is het enige overgebleven schip van de 15 zusterschepen in dat type van de Belgische Zeemacht. Het werd in Kruibeke gebouwd en is nog volledig intact dankzij de inzet van oudgediende vrijwilligers. Zij restaureerden in meer dan 40.000 uren de verblijven van officieren en onderofficieren, de keuken en gedeelten van romp en dek.

Het leven en werken aan boord in militaire dienst was in vele opzichten erg verschillend van de huidige mijnenjagers en ook bron van boeiende verhalen.

Het vormt naast de beroepsvaart met de IJslandvaarder ‘Musin’ en het lichtschip ‘Westhinder III’ een waardevol historisch erfgoed voor de Droogdokkensite.


 

Het project

MPM wil de M477 Oudenaarde in zijn oude glorie laten herrijzen samen met zijn vrijwilligers die  belangeloos werken aan de restauratie en de schenkers die middelen aanbrengen voor de aankoop van materiaal en de kosten van specifiek vakwerk. De vernuftige techniek van mijnenvegen in ondiep water, het gevaarlijke en avontuurlijke leven aan boord leveren een boeiend onderwerp met veelzijdige aspecten.

Het schip heeft een eervolle ligplaats op het droge in de schaduw van het Havenhuis. De toegankelijkheid aan boord is voorlopig beperkt maar op termijn wensen we ook voor dit probleem een oplossing te vinden met de aanleg van een trap. Op deze wijze wordt een beleving van het leven aan boord voor iedereen een unieke ervaring.  "
 

De mensen

MPM (Maritiem Patrimonium, Patrimoine Maritime) is een private stichting van onafhankelijke vrijwilligers. MPM wil waardevol varend maritiem erfgoed restaureren, onderhouden en zo bewaren voor huidige en volgende generaties.

Vandaag heeft MPM twee schepen in beheer: het lichtschip Westhinder III en de houten mijnenveger M477 Oudenaarde. Beide schepen hebben een boeiend verleden en zijn, als laatsten in hun type gebouwd op vroegere  Belgische scheepswerven! 


 

Op te halen bedrag
40.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: MPM Maritiem Patrimonium & Patrimoine Maritime (private stichting)
Adres: Droogdokkensite Antwerpen
Op te halen bedrag: € 40.000
Rekeningnummer: BE80 7330 5894 1977 met vrije mededeling GIFT 110-​004-928
Telefoon: +32 (0) 497 45 51 52
E-mailsecretariaat@mpmstichting.be
Website: www.mpmstichting.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.