Belevingscentrum Abdij van Herkenrode
In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Verankerd in lokale Limburgse verhalen

Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzerinnen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economische rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen.

Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

De abdis vertelt

Via o.a. geluidsfragmenten komt het boeiende verleden helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in de tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij, … Het is een verhaal vol emoties, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij. Een bezoek aan het Belevingscentrum duurt ongeveer een uur. 

TIP: Bezoek het Belevingscentrum met eigen smartphone

Alle geluidsfragmenten zijn te beluisteren via smartphone. Met je eigen oordopjes beleef je het bezoek extra comfortabel.

Evocatie abdijkerk 

De verdwenen abdijkerk van Herkenrode spreekt tot de verbeelding. In 1826 verwoestte een brand het grootste deel van de kerk en in 1843 werden de overgebleven muren gesloopt. Sindsdien valt de architectuur van de kerk nog enigszins te reconstrueren door tekeningen en opgravingsplannen, maar hoe het interieur er uit zag, bleef echter een mysterie. 

Dit vormde een uitdaging voor de Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen, die op basis van archeologische en opmetingsplannen, enz. het interieur reconstrueerde. Dit resulteerde in een evocatie op schaal (1/4de) van het interieur van de 16de-eeuwse abdijkerk. Gezien de positieve reacties die hierop kwamen, werd beslist deze evocatie een permanent karakter te geven in het Belevingscentrum.

Belevingscentrum Herkenrode
TIP: Quick tour doorheen het Belevingscentrum

Heb je weinig tijd, maar ben je toch nieuwsgierig naar de geschiedenis van de abdij? In het Belevingscentrum is er de mogelijkheid om via de quick tour of snelroute het parcours te bezoeken. Door middel van 8 inlogpunten, krijg je een beknopt beeld van de gehele geschiedenis van deze prachtige abdij.