Kasteek van Laarne vanuit de lucht
Dingen om te zien en doen in het Kasteel van Laarne
Het Kasteel van Laarne is een prachtig bewaarde middeleeuwse waterburcht op een steenworp van Gent. Plan je een bezoek? Deze dingen moet je volgens ons zeker zien en doen. Zo wordt je uitstap naar deze historische plek een onvergetelijke ervaring! 

 

Ontdek de waarheid over de heksen van Laarne 

In de 17de eeuw werden in het Kasteel van Laarne zes mensen vervolgd omdat ze beschuldigd waren van hekserij. Vier van hen belandden op de brandstapel. De vierkante toren die dienst deed als verhoor- en folterzaal kan je vandaag nog steeds bezoeken. De interactieve movieguide van het kasteel doet de hele historie uit de doeken!   

Laat middeleeuwse muurschilderingen verschijnen met een druk op de knop 

De kapel van het Kasteel van Laarne dateert uit de 14de eeuw. Een onbekende meester versierde de volledige ruimte met opmerkelijke muurschilderingen. Hoewel de secco's eeuwenlang verstopt zaten onder witkalk en lederbehang, zijn ze redelijk goed bewaard. Met een druk op de knop activeer je een lichtprojectie die de verdewenen delen digitaal reconstrueert. Via een kortverhaal kom je meer te weten over de iconografie. 

Zet voet op de sprookjesachtige binnenkoer

Het sprookjesachtige binnenplein met honderd jaar oude meidoorn biedt een zicht op zowel de oudste delen van de burcht als de 17de-eeuwse uitbreidingen. De schandpaal die vroeger in het dorp van Laarne stond, heeft nu hier een thuis gevonden. Heel wat bezoekers doen een wens in de ronde zandstenen waterput. 

Dwaal door de kamers van het slot

Het Kasteel van Laarne evolueerde door de eeuwen heen naar een adellijke zomerresidentie of maison de plaisance. In 1673 wordt Laarne verheven tot baronie en krijgt het kasteeldomein zijn actuele uitzicht. Binnen in het slot ademen de vertrekken nog steeds grandeur: uitzonderlijke meubels, wandtapijten en schilderijen zorgen voor een onvergetelijk bezoek!

Bewonder de zilvercollectie

De Europees vermaarde zilvercollectie van Claude D’Allemagne (1917-1986) behoort met zijn vijfhonderd voorwerpen tot één van de grootste zilververzamelingen van België. Ze bestrijkt het hele Europese continent, van Portugal tot Rusland en van Noorwegen tot Italië. Het leeuwendeel van de voorwerpen is afkomstig uit Frankrijk, België en Nederland. Het oudste stuk dateert van ca. 1550, het jongste object werd in 1931 vervaardigd. Welk is jouw favoriet?

Laat de kinderen zoeken en speuren

Kinderen kunnen in het kasteel zoeken en speuren met Heintje Heks. De jongsten (3-5 jaar) kunnen op heksenjacht met het magneetbordje. Voor de oudste groep (6-12 jaar) is er een zoekboekje met allerlei leuke opdrachten. Deze activiteiten zijn inbegrepen in de toegangsprijs voor het kasteel. Succesvolle speurders worden beloond met iets lekkers!

Pik een tijdelijk event mee

Floraliën, een fototentoonstelling, workshops voor kinderen of een zilvermarkt ... In het Kasteel van Laarne vinden ook tijdelijke events en expo's plaats. Neem een kijkje de kasteelagenda om te zien wat er te doen is. 

Trek de natuur in 

Door Laarne lopen verschillende fiets- en wandelroutes, al dan niet op basis van het knooppuntennetwerk. Brochures van deze routes zijn verkrijgbaar in het kasteel. Ook op de websites van de gemeente Laarne en Toerisme Scheldeland zijn heel wat routes te vinden.

Sluit af met een lekkere hap

Op het kasteeldomein vind je het restaurant van chef Bart Gossye. Je kan er culinair genieten in een prachtig kader of een high tea reserveren. Verder zijn er nog heel wat bistro's en eetgelegenheden in het dorp van Laarne. Ook deze kan je bereiken op wandelafstand.  

Kasteel van Laarne

Eekhoekstraat 5
9270 Laarne
+32 (0)9 230 91 55
kasteelvanlaarne@herita.be
www.kasteelvanlaarne.be