Movieguide HEKSEN!
Movie guide HEKSEN!

We kennen ze allemaal uit sprookjes: heksen met punthoeden, op bezems ... In heel Europa werden in de 16de en 17de eeuw vrouwen én mannen die afweken van de norm, gefolterd en terechtgesteld tijdens zogenaamde heksenprocessen. Slechts weinig 'normale' mensen gingen er tegen in. Wellicht uit schrik om zelf vervolgd te worden. In Laarne werden begin 17de eeuw heksenprocessen met foltering gevoerd in de kasteeltoren. Vier mensen werden veroordeeld tot de brandstapel. De pastoor die in het begin van het proces nog hielp met de vervolgingen, getuigde later in het voordeel van één van de verdachten. Een trage held, die uiteindelijk toch zijn nek durfde uitsteken tegen het onrecht dat hij zag gebeuren. 

Ondertussen is er veel onderzoek gebeurd naar deze periode in de geschiedenis. De kleine ijstijd was een turbulente tijd. In onze regio was er voortdurend oorlog. De zogenaamde heksen waren vaak zwakkere mensen aan de rand van de samenleving. Makkelijke zondebokken, zoals er ook op andere plaatsen en momenten bepaalde bevolkingsgroepen met alle schulden van de wereld werden overladen. Klinkt bekend, niet? Kom alles te weten over heksenvervolging in het indrukwekkende Kasteel van Laarne.

 

Een tijdreis naar de donkerste episode uit de geschiedenis van het kasteel

Met de movieguide HEKSEN! verken je het kasteel van onder tot boven: de salons, de keuken, de ridderzaal, de gevangenissen… Samen met pastoor Jan Schatteman (gespeeld door Ivan Pecnik) en poetsvrouw Josyne (gespeeld door Heidi De Grauwe) duik je in het verleden van het kasteel en kom je ook alles te weten over de fameuze heksen van Laarne.

Laat je terugvoeren naar één van de donkerste episodes uit de geschiedenis van het slot. Wie waren deze vermeende heksen? Hoe is het zo ver kunnen komen? Wat knaagt er aan het geweten van de pastoor? En welk geheim draagt poetsvrouw Josyne met zich mee?

De movieguide is geschikt voor bezoekers vanaf 12 jaar en kost € 2,00 bovenop de toegangsprijs. Voor groepen zijn er tarieven op maat.