Bloemen in het Paleis op de Meir
In gesprek met curator Pieter Toebaert
Floraliën, partner van Herita, is een instituut. De eerste bloemen- en plantententoonstelling van de organisatie vond plaats in 1808, in een Gentse herberg. Sindsdien kenden de expo's een spectaculaire groei en evolutie. We spraken met Pieter Toebaert, algemeen directeur van Floraliën en curator van Floraliën in het Paleis op de Meir.

De eerste editie van Floraliën in het Paleis op de Meir: wat mogen we verwachten?
Ons basisrecept blijft ongewijzigd, maar we blijven wel voortdurend streven naar perfectie. Elke editie slaan onze kunstenaars een bepaalde richting in, wat telkens nieuwe en verrassende resultaten oplevert. De erfgoedstichting Herita, Floraliën en Stad Antwerpen slaan de handen in elkaar voor de eerste editie van Floraliën in het Paleis op de Meir. We brengen een crème van nationale en internationale bloemsierkunst samen. Gevestigde waarden en opkomende kunstenaars zullen speciaal voor Floraliën in het Paleis op de Meir de mooie vertrekken versieren met creaties die de nieuwste trends en decoratieve tendensen weerspiegelen. Liefhebbers en toeristen zullen elkaar en de top van de florale wereld vinden op dit bloemenfestival in een schitterend historisch kader!

Bloemen gebruiken om intieme gevoelens uit te drukken is van alle tijden. De bloementaal is een internationale taal, waarbij elke bloem een emotie symboliseert.
Pieter Toebaert
Floraliën

Het thema is het Paleis op de Meir zelf. Kan je ons meer vertellen over die keuze?
De rode draad van dit prestigieus bloemenevenement is inderdaad het paleis zelf. De bloemenkunstenaars van Floraliën laten zich inspireren door het historische decor, de kleuren en de botanische accenten in de vertrekken, de geschiedenis van het gebouw en het interieur. Het is een eerbetoon aan sensibiliteit en universele emoties. Bloemen gebruiken om intieme gevoelens uit te drukken is van alle tijden. De bloementaal is een internationale taal, waarbij elke bloem een emotie symboliseert. Of het nu gaat om vreugde of verdriet, onze kunstenaars laten zich leiden door hun emoties. Tijdens Floraliën in het Paleis op de Meir zullen ze die gevoelens floraal vorm geven, in harmonie met de kleuren van de prachtige, historische salons. 

Hoe selecteer je de kunstenaars?
Ik ontmoet hen om te begrijpen welke visie ze hebben op hun kunst. Eerst stel ik hen de vraag wat ze nog zouden willen realiseren. Krijg ik een interessant antwoord, dan is de kans groot dat we samen in zee gaan. Het onmogelijke mogelijk maken is onze taak en dat doen we door bruggen te bouwen tussen de florale kunstenaars en de locatie waar we werken. Vernieuwing en verwondering staan daarbij centraal.

Met steeds minder groen in de grote steden hebben stadsbewoners nood aan een nieuwe groene omgeving. En dat is precies wat wij proberen te realiseren.
Pieter Toebaert
Floraliën

Waarom zijn florale evenementen zo populair?
Het klopt dat bloemen- en plantenevents steeds populairder worden. Met steeds minder groen in de grote steden hebben stadsbewoners nood aan nieuwe groene omgevingen. En dat is precies wat wij proberen te realiseren, zowel met Floraliën in het Paleis op de Meir als met Floraliën Gent. Puurheid, authenticiteit en betrokkenheid: daar zijn mensen vandaag naar op zoek. Met Floraliën brengen we een verbindende factor. We verbinden bloemen, planten en een schitterende locatie met verschillende emoties.

Tot slot: wat maakt Floraliën in het Paleis op de Meir zo uitzonderlijk?
Vanuit historisch oogpunt zijn bloemen en florale installaties nooit gecreëerd om in steriele kamers te worden getoond. Bloemen en planten hebben altijd integraal deel uitgemaakt van onze leefomgeving. Florale kunstenaars uitnodigen voor de aankleding van de rijkelijk versierde zalen van het Paleis combineert dan ook het beste van twee werelden: het exquise interieur van het paleis én een florale vormgeving van wereldklasse. 

Bloemen in het Paleis op de Meir

Over Floralieën

Floraliën Gent werd voor het eerst georganiseerd in 1808. De organisatie achter Floraliën Gent is de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP).

Floraliën wil bijdragen aan het geluk en welzijn van de mens door hem/haar te inspireren en te ondersteunen in de behoefte om een gezonde, natuurlijke en duurzame leef- en werkomgeving te creëren en in stand te houden. De organisatie stimuleert en promoot Horti-Cultuur, door de waarde van de bloemen en planten, als levende bouwstenen voor de mens en de samenleving uit te dragen. Alle projecten van Floraliën hebben een artistieke inslag.

Via vernieuwende initiatieven en partnerships wil Floraliën een substantiële bijdrage leveren aan de betekenis van bloemen en groen in de samenleving.