Kasteel van Horst

Palingbotter 'Rosalie'

Sint-​Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode
Dit project beoogt de constructie van een historisch nauwkeurige replica van een palingbotter. Deze vrachtschepen verzorgden het riviertransport van paling uit Nederland. Na voltooiing zal het schip ingezet worden ter promotie van het riviertoerisme.  

Het erfgoed

Palingbotter 'Rosalie' is een replica naar model van historische palingbotters. Palingbotters zijn houten vrachtschepen die vroeger op de Schelde voeren. Ze haalden paling in Nederland om die vervolgens in België te verdelen. Enkele jaren geleden besliste het Scheepvaartmuseum in Baasrode om een replica van zo'n palingbotter te bouwen.

De reconstructie van de 'Rosalie' houdt een leerproces in met betrekking tot de bouw van een klassiek houten schip. Na de tewaterlating zal het schip gebruikt worden voor toeristische rondvaarten op de Schelde.
 

Het project

De bouw van de botter 'Rosalie' wordt ondersteund door Toerisme Vlaanderen en wordt uitgevoerd door de Nederlandse botterwerf Nieuwboer uit Spakenburg in samenwerking met de enthousiaste vrijwilligers van Scheepvaartmuseum Baasrode vzw.  

Het botterproject van Scheepvaartmuseum Baasrode vzw kadert in de toeristische ontsluiting van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. Met dit unieke project wil de vzw het riviertoerisme bevorderen.
 

De mensen

Scheepvaartmuseum Baasrode vzw maakt onderdeel uit van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. In 2010 werd de kiel gelegd van een reconstructie van een Baasroodse palingbotter 'Rosalie'. De vzw wil deze botter opnieuw in vaart brengen om bezoekers kennis te laten maken met een klassieke Baasroodse botter. 
 

Op te halen bedrag
10.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Scheepvaartmuseum Baasrode vzw
Adres: Sint-​Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode
Op te halen bedrag: €10.000
Rekeningnummer: BE33 7460 2844 9946 met vrije mededeling GIFT 100-000-128
Telefoon: +32 (0) 52 46 31 28
E-mailinfo@scheepsvaartmuseumbaasrode.be
Website: www.scheepvaartmuseumbaasrode.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.