Kasteel van Horst

Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Stationsplein 8, 9990 Maldegem
In het stoomcentrum Maldegem kan je terecht voor een ritje in een authentieke stoomtrein. Ze hebben er zelfs een restauratierijtuig dat ooit deel uitmaakte van de Orient Express. Onderhoud van de spoorlijnen is nodig maar helaas niet gratis. 

Het erfgoed

De opkomst van de auto en hogesnelheidstreinen zorgden voor het einde van de stoomtrein, een reisstijl die meer dan 150 jaar heeft bestaan. Ook het reizigersverkeer tussen Eeklo en Brugge was hetzelfde lot toebedeeld.
Op het eind van de jaren tachtig ontstond er echter weer bedrijvigheid rond de Maldegemse stationssite. Een groep Brugse spoorfanaten streken in Maldegem neer en kochten alle door de NMBS verlaten gebouwen (station, goederenloods, baanwachtershuis) op. 
In 1990 werden tussen Maldegem en Eeklo de stoomtreinritten hervat, waardoor het publiek de stoomtrein herontdekte. Een mooie aanvulling op de collectie is een restaurantrijtuig dat meereed in de Orient Express. 
Bezoekers kunnen daadwerkelijk meerijden in een historische trein en genieten van een heerlijke maaltijd in een van de restaurantrijtuigen. Elk jaar worden er verscheidene evenementen georganiseerd, zoals het Stoomfestival in het eerste weekend van mei.

Het project

Onderhoud van de spoorlijnen is essentieel om het publiek vandaag een glimp van dit rijke spoorwegverleden te laten herbeleven. Het lopend onderhoud van de spoorlijn houdt jaarlijks in:

  • vervangen van dwarsliggers
  • onderstoppen met ballast
  • onderhoud van de seininstallaties, bedieningsuitrusting van de overwegen en overwegbedekkingen
  • ruimen van grachten, kappen van bomen en struikgewas

Op geregelde tijdstippen worden grotere onderhoudswerken gepland, waarbij secties van de spoorlijn volledig worden vervangen en modernere methodes en materialen worden aangewend zoals lang gelaste spoorstaven en betonnen dwarsliggers. Zonder deze werkzaamheden, opgedragen door en onder toezicht van Infrabel, is het onmogelijk om de treinen in veilige omstandigheden in te zetten.

De mensen

Vzw Stoomcentrum Maldegem, opgericht in 1985, is een museumspoorvereniging die als doel heeft om machines en relicten uit de stoomtijd te bewaren, te restaureren en toegankelijk te maken voor het grote publiek. De organisatie focust op stoomlocomotieven, passagiersrijtuigen en wagons uit de jaren 60. 

Ze laten historische treinen rijden tussen Maldegem en het station van Eeklo. De uitvalsbasis is de site van het voormalige station in Maldegem.

Alle activiteiten worden uitgevoerd door vrijwillige medewerkers. Daarbij worden contacten onderhouden met binnen-​ en buitenlandse collega’s.

 

Op te halen bedrag

30.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: vzw Stoomcentrum Maldegem
Adres: Stationsplein 8, 9990 Maldegem
Op te halen bedrag: € 30.000
Rekeningnummer: BE70 7450 0823 0925 met vrije mededeling GIFT 100-001-239
Telefoon: +32 (0)50 71 68 52
E-mail: info@stoomtreinmaldegem.be
Website: www.stoomtreinmaldegem.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert. 

WINACTIE

Maak kans op één van de vijf tickets!

Ben je lid van Herita? Neem dan deel aan onze wedstrijd een maak kans op een ticket voor het Stoomtreinfestival op 6 en 7 mei 2023 in Maldegem. Stuur voor 28 april een mailtje met 'Stoomtreinfestival & je lidnummer' naar info@herita.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd.