Kasteel van Horst

Vlaamse en Zeeuwse schepen en ambachten

Scheepsbouwersstraat 16, 9150 Kruibeke
De vzw Tolerant bouwt een Heemer, een houten schip uit de 14de eeuw. Dit schip vervulde toen de rol van lichte vrachtwagen op onze rivieren.

Het erfgoed

Tolerant vzw is één van de weinige vrijwilligerorgantisaties die van een boom nog een houten schip kan maken aan de hand van eeuwenoude methodes. Tolerant heeft de laatste 15 jaar heel wat ervaring opgedaan met de scheeps-​houtbouw en willen die kennis graag bewaren voor de toekomst.

Het project

Voor dit project is Tolerant begonnen aan de bouw van een Heemer: een oer-​Vlaams scheepje dat al op 14e eeuwse afbeeldingen voorkomt op de Ieperlee. De Heemer was de lichte vrachtwagen van de binnenvaart in Vlaanderen. Zodra het schip af is, wil Tolerant het ook zichtbaar maken voor het grote publiek.

De mensen

Tolerant vzw is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het behoud van authentieke Vlaamse en Zeeuwse schepen en ambachten. Ze renoveren schepen om ze terug te laten varen, of bouwen replica’s. Tolerant vzw organiseert vaartochten met de schepen om de nautische geschiedenis levend te houden. Ze zetten ook in op het behoud van de kennis over de schepen en ambachten via een documentatiecentrum met boeken, foto’s, films, verhalen, modellen en meer.

Op te halen bedrag
2500
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: Tolerant vzw
Adres: Scheepsbouwersstraat 16, 9150 Kruibeke
Op te halen bedrag: €2500
Rekeningnummer: BE37 7450 0823 1228 met vrije mededeling GIFT 140-001-413
E-mail: info@tolerant-vzw.be
Website: www.tolerant-vzw.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.