Kasteel van Horst

Watson reddingboot 3

Plakkerstraat 76, 8400 Oostende
Deze houten reddingboot uit 1948 is gebouwd met de meest kostbare materialen en verdient het gewoon om opnieuw te kunnen varen. Zijn achteraan geplaatste stuurpost verwijst nog naar het zeiltijdperk en maakt hem tevens uniek.

Het erfgoed

De Watson 3 die onder de naam 'Reddingboot 3' van 1948 tot 1980 opereerde vanuit Oostende is beschermd varend erfgoed. Het is een uniek schip dat gebouwd werd met de allerbeste materialen zoals Oost-​Indische teak, Honduras-​mahonie, Engelse eik en Canadese olm. Het schip wordt dankzij de vele luchtkamers, lichte bovenbouw en zware kiel beschouwd als onzinkbaar en zelfoprichtend. De boot is ook uniek omdat de bovenbouw met stuurpost achteraan nog verwijst naar het zeiltijdperk terwijl het al aangedreven werd door 2 Dieselmotoren van 40 PK elk.

Restart vzw heeft het schip met eigen middelen na jarenlange aftakeling overgenomen en onderdak geboden. Onder het motto "een historisch schip moet varen", wil de vzw er alles aan doen om het schip binnen volgend jaar (2023) terug vaarklaar te maken.
 

Het project

Met dit project wil Restart vzw de beschermde Oostendse Reddingboot 3 ook gekend als de Watson 3 terug vaarklaar maken. De vzw wil de huidige technische en reglementaire voorschriften verzoenen met de oorspronkelijke toestand van het schip.  De restauratie zal waar mogelijk gebeuren door vrijwilligers, ondersteund door vakmensen en externe bedrijven.

Na de restauratie wil de vzw het schip onderbrengen in een replica van de oorspronkelijke loods of lanceren via een helling. Dit laatste kan uitgroeien tot een echte toeristische attractie voor de stad.

De restauratie gebeurt in nauwe samenwerking met de mensen die het zusterschip uit Nieuwpoort (Reddingboot 1) willen restaureren.
 

De mensen

Restart vzw is gestart als een vereniging van enthousiaste havenliefhebbers die ijveren voor een mooie toekomst van de Oostendse haven. De vzw droomt van een multifunctionele haven met plaats voor ferries, visserij, groene energie en yachting. Ook de rol van de Oostendse haven als passagiershaven mag volgens de vzw niet vergeten worden. In oktober 2019 redde de vzw de Watson reddingboot 3 van de sloop. Samen met een groep vrijwilligers en vakspecialisten wil de vzw deze prachtige reddingboot in oorspronkelijke glorie herstellen.
 

Op te halen bedrag
20.500
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: vzw Restart Ferries Oostende
Adres: Plakkerstraat 76, 8400 Oostende
Op te halen bedrag: € 20.500
Rekeningnummer: BE30 7440 8283 9811 met vrije mededeling GIFT 110-004-565
Telefoon: +32 (0) 477 70 67 13
E-mail: contact@vzwrestart.com
Website: www.watson-reddingsboot3.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.