Kasteel van Horst

Westhinder III

Droogdokkenweg 4 (Droogdokkensite), 2030 Antwerpen
Lichtschepen vind je niet meer in België of Nederland. Ze zijn vervangen door goedkopere en geautomatiseerde lichtplatformen. Daarom is het zo belangrijk dat dit schip, de laatste van zijn generatie in België, kan bewaard blijven voor komende generaties .

Het erfgoed

Het lichtschip Westhinder III markeerde jarenlang de zuidwestelijke vaarroute in het Kanaal voor de Noord-​Europese zeehavens . Ze lag stationair voor de kust van de Westhinderbank.  Er verbleven negen bemanningsleden aan boord. De bemanning stond in voor radiocommunicatie en hydrografische en meteorologische observatie.  De Westhinder III is het laatste bemande lichtschip voor deze vervangen werden door goedkopere lichtplatformen. 

De goede staat van het schip, het unieke interieur, de intacte machinekamer en radiokamer bieden interessante leerstof voor iedereen die een professionele carrière in de scheepvaart beoogt. Maar ook iedereen met interesse in scheepvaart kan gegarandeerd iets opsteken van een bezoek aan dit uniek schip. Een bezoek aan boord van een zeeschip, gekoesterd met avontuurlijke verhalen van vroegere bemanning verzekert bovendien een boeiende belevenis van een leerrijke geschiedenis.
 

Het project

MPM wil samen met zijn vrijwilligers en schenkers het lichtschip opnieuw openstellen voor het publiek . In afwachting van restauratie ligt de Westhinder III in de Antwerpse Droogdokken.

Een eerste stap in de restauratie is het aanpakken van de romp van het schip. Als die is aangepakt kan het schip opnieuw drijven en wordt het schip naar een meer permanente ligplaats verscheept. Na de nodige maatregelen inzake toegankelijkheid en veiligheid aan boord zal de verdere restauratie kunnen aangevat worden. Het enthousiasme en teamspirit van de talrijke vrijwilligers bespaart MPM veel betalende werkuren door derden. 

Samen met goedwillende schenkers voor aankoop van materialen en specifiek specialistentenwerk kan MPM dit project tot een goed einde brengen!
 

De mensen

MPM (Maritiem Patrimonium, Patrimoine Maritime) is een private stichting van onafhankelijke vrijwilligers. MPM wil waardevol varend maritiem erfgoed restaureren, onderhouden en zo bewaren voor huidige en volgende generaties.

Vandaag heeft MPM twee schepen in beheer: het lichtschip Westhinder III en de houten mijnenveger M477 Oudenaarde. Beide schepen hebben een boeiend verleden en zijn, als laatsten in hun type gebouwd op vroegere Belgische scheepswerven! 
 

Op te halen bedrag
25.000
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: MPM Maritiem Patrimonium & Patrimoine Maritime, private stichting
Adres: Droogdokkensite Antwerpen
Op te halen bedrag: € 25.000
Rekeningnummer: BE30 7440 8462 4611 met vrije mededeling GIFT 110-004-666
Telefoon: +32 (0) 497 45 51 52
E-mail: secretariaat@mpmstichting.be
Websitewww.mpmstichting.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf €40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.