Kasteel van Horst

Windmolen Hertboom

Windmolenstraat 20, 1760 Onze-​Lieve-Vrouw-Lombeek
De iets ouderen onder ons zullen deze molen dadelijk herkennen van de jeugdserie 'Kapitein Zeppos'. Helaas is hij niet meer 100% functioneel. Vul jij mee het budgetaire gat aan om deze molen terug in zijn volle glorie te herstellen?

Het erfgoed

Uit historische documenten blijkt dat er al in de 14de eeuw een molen moet gestaan hebben op deze prachtige plek. In een cijnsboek uit 1391 wordt voor het eerst melding gemaakt van de 'Hertboommolen'. De molen in zijn huidige vorm dateert van 1725. 2 jaar later, in 1727 werd hij volledig afgewerkt. In de loop van de geschiedenis werd de molen verschillende keren ontmanteld en gerestaureerd. 

Heb je het gevoel dat de molen je bekend voorkomt? Dat kan! In de jaren '60 verwierf de molen nationale bekendheid omdat hij een prominente rol vervulde in de jeugdserie 'Kapitein Zeppos'. 
 

Het project

De voorbije jaren vonden verschillende kleine onderhoudswerken plaats. Zo werd een smeersysteem aangebracht om vet te spuiten "tussen vel en vlees" omdat de molen niet meer naar de wind gezet kon worden.  Het naar de wind zetten van de molen wordt onder molenaars ook wel "kruien" genoemd. 

Ongeveer 20 jaar na heropening van de molen is het tijd voor een grondiger onderhoud. Onder andere de staak zou opnieuw rechtgezet moeten worden. De onderhoudspremie is niet voldoende om de molen het onderhoud te geven dat hij verdient.  Daarom rekent de vereniging op jouw steun!

De mensen

In 2002 werd de molen na een grondige restauratie opnieuw geopend voor het publiek. De Hertboom Windmolen wordt sinds 2004 beheerd door de Windmolen Hertboom vzw en is sinds 2022 opgegaan in vzw Hertboommolenmuseum. De vzw wil de molen ontsluiten voor het publiek en hem maalvaardig houden. Sinds 1944 is de molen ook beschermd als monument.
 

Op te halen bedrag
19.700
Euro
Kasteel van Horst

Doneren

Naam: vzw Hertboommolenmuseum
Adres: Molenkauter 9, 1760 Onze-​Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal)
Op te halen bedrag: € 19.700
Rekeningnummer: BE17 7460 2786 5421 met vrije mededeling GIFT 110-004-767
Telefoon: +32 (0) 54 51 87 07
E-mail: info@windmolen.be
Websitewww.hertboommolenmuseum.be

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.