Het Kasteel van Horst is een wondermooie waterburcht tussen de groene, Hagelandse heuvels en de fictieve thuishaven van de Rode Ridder. Het slot ondergaat momenteel een restauratie die je van dichtbij kan meemaken tijdens het evenement Horst in de steigers!  

Horst in de steigers

Er is veel gaande op en rond de historische kasteelsite. Het Kasteel van Horst ondergaat momenteel een grondige restauratie. Tal van vakmensen geven elke dag het beste van zichzelf om het kasteel opnieuw te laten stralen.

Tijdens Horst in de steigers laat Herita jou de restauratie van de waterburcht op de eerste rij meemaken. Tussen 8 mei en 8 september ben je meer dan welkom om Horst in de steigers te beleven in verschillende belevingsprogramma's.

Expeditie Donjon is daarbij het pièce de resistance! 

 

Ontdek de expedities

Benieuwd hoe het eraan toe gaat op metershoge stellingen? Hoe het voelt om een werfhelm op te zetten? Boek dan een plekje voor Expeditie Donjon. Combineer je bezoek met de andere expedities rond het slot. Zo word je een hele dag ondergedompeld in de restauratie én de geschiedenis van dit 17de-eeuwse feestkasteel.

Tickets

Reservaties & groepsbezoek

Reserveer

FAQ

Veel gestelde vragen en antwoorden

Lees meer

Adres

Kasteel van Horst
Horststraat 28,
3220 Holsbeek 

Praktisch

Over het Kasteel van Horst

1434: Het Kasteel van Horst wordt voor het eerst vermeld in schriftelijke bronnen, maar de oudste sporen dateren al uit de 12de eeuw. Het waterslot is in de stripverhalen van Willy Vandersteen de thuishaven van de Rode Ridder. De kenmerkende vierkante toren uit de 15de eeuw is een van de oudst resterende delen van de burcht. Het uitzicht van de andere vertrekken hebben we grotendeels te danken aan de 17de-eeuwse eigenares Maria-​Anna Van den Tympel. Zij laat de kapel en het koetshuis bouwen. Ze richt ook statige feestzalen in met prachtig stucwerk van de befaamde kalksnijder J.C. Hansche. Zo wordt het kasteel een ‘lusthof’ voor de Leuvense adel en een uitvalsbasis voor jachtpartijen. Omdat het slot nadien uit de mode geraakt, blijft het vrijwel onaangeroerd bewaard.

Kasteel van Horst

Kasteel van Horst

Kasteel van Horst
Horststraat 28 
3220 Holsbeek 
T +32 (0)3 226 31 85
kasteelvanhorst@herita.be
www.kasteelvanhorst.be