Het Kasteel van Horst is een wondermooie waterburcht tussen de groene, Hagelandse heuvels en de fictieve thuishaven van de Rode Ridder. Het slot ondergaat momenteel een restauratie. Bekijk de agenda voor speciale openstellingen, werfbezoeken of activiteiten op het kasteeldomein. 

Ridderburcht & feestkasteel

1434: Het Kasteel van Horst wordt voor het eerst vermeld in schriftelijke bronnen, maar de oudste sporen dateren al uit de 12de eeuw. Het waterslot is in de stripverhalen van Willy Vandersteen de thuishaven van de Rode Ridder. De kenmerkende vierkante toren uit de 15de eeuw is een van de oudst resterende delen van de burcht. Het uitzicht van de andere vertrekken hebben we grotendeels te danken aan de 17de-eeuwse eigenares Maria-​Anna Van den Tympel. Zij laat de kapel en het koetshuis bouwen. Ze richt ook statige feestzalen in met prachtig stucwerk van de befaamde kalksnijder J.C. Hansche. Zo wordt het kasteel een ‘lusthof’ voor de Leuvense adel en een uitvalsbasis voor jachtpartijen. Omdat het slot nadien uit de mode geraakt, blijft het vrijwel onaangeroerd bewaard.

In de kijker

Help Horst met een gift

Alle donaties, groot en klein, helpen ons om het Kasteel van Horst te redden. Giften aan Herita zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert. 

Doneer nu