Kasteel van Horst

Erfgoedweek: win een uniek bezoek in het Kasteel van Horst

Van 15 april 2024 tot 26 april 2024
Van 10:00 tot 17:00
Gratis

Gravin Maria Anna woonde in hartje Leuven, maar haar tweede, meer spraakmakende thuisbasis was het Kasteel van Horst. Ze bouwde hier statige feestzalen in met prachtig stucwerk van de befaamde kalksnijder Jan Christiaan Hansche. Zo was het kasteel een ‘feestkasteel’ voor haar vrienden, de Leuvense adel. 

Vanaf mei 2024 gooien we de deuren van het kasteel open voor een exclusieve blik in en rond de restauratiewerf. Win een uniek bezoek achter de schermen!

Wat moet je hiervoor doen?

In de ontvangstzaal van Maria Anna is het plafond versierd met emblemata. Dit zijn tekeningen met een speciale betekenis, ze hebben veel symboliek en vaak ook een spreuk. Maria Anna wilde met deze tekeningen tonen wie ze is en waar ze voor staat. 

Maak tijdens de Erfgoedweken een eigen embleem of meerdere emblemata van jullie klas. De winnende klas wint een gratis bezoek aan het kasteel. Datum samen af te stemmen. Wees niet bang om creatief te zijn! Hieronder vind je voorbeelden van Maria Anna.

 

 

Een embleem bestaat uit drie delen: een korte spreuk of motto (inscriptio), een illustratie (pictura) en een verklarende tekst (subscriptio). Het bestaat dus zowel uit woorden als beelden en heeft als doel de communicatie van een morele les of boodschap.

  • De slang is een symbool van geneeskunde

  • De globe met twee vleugels staat symbool voor kracht

  • De arend werd toegewijd aan Zeus, eveneens het symbool van het ritme, van de helden en het wordt geassocieerd met de goden van de macht en van de oorlog

  • De slang of paling staat symbool voor het sterven en het herboren worden of iets dat zich herhaalt. 

  • De globe met twee vleugels staat symbool voor kracht

  • SAPIENTIA VICTRIX FORTUNAE" wat betekent dat de wijsheid het toeval overtreft. De heilige wijsheid die het duister noodlot overwint, is ,bestendig en wordt sterker door haar overwinning op alle gevaren