Les (Dés)Habilleuses

Les (Dés)Habilleuses

Van 18 februari 2023 tot 16 april 2023
Van 11:00 tot 18:00
€ 8,00
Gesloten op maandag
Expo Eva Rossie (°1970)

WEGENS SUCCES VERLENGD
Nog tot het einde van de paasvakantie kan je in het Kasteel van Laarne de tentoonstelling Les (Dés)Habilleuses van Eva Rossie bekijken.

Voor Les (Dés)Habilleuses, liet fotografe Eva Rossie zich inspireren door genderrollen en het Kasteel van Laarne. Kamer per kamer worden de vroegere bewoners van het kasteel visueel onderzocht door haar eigen lens. Daarbij fungeert de kleedster als spilfiguur: de panoptische bewakingscamera avant la lettre die tegelijk in een kwetsbare positie zat. Er wordt gespeeld met het contrast tussen zij die bedekken en blootgeven, zij die alles zien en horen, zij die klein gehouden worden en zij die vriendelijk bedanken voor de ketenen van het keurslijf.

Rossies personages ondersteunen een hedendaagse kijk op de invulling van gender, zonder de geschiedenis uit het oog te verliezen. Want het is net deze geschiedenis die dienst doet als uitgangspunt om op zoek te gaan naar een alternatieve, hedendaagse blik op wat mensen mogen en kunnen zijn. Het resultaat zijn gelaagde foto’s die aandoen als filmstills met een kwetsbaar randje.

i.s.m. Uitgeverij Stichting Kunstboek 

Les (Dés)Habilleuses

Praktisch

  • Waar? Kasteel van Laarne, Eekhoekstraat 5, 9270 Laarne. Routebeschrijving en toegankelijkheid
  • Wanneer? Van 18 februari tot en met 16 april 2023. Open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Gesloten op (paas)maandag.  
  • Hoe lang? Een bezoek duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Tickets

  • Prijs: € 8,00
  • Gratis voor leden van Herita.
  • Tickets verkrijgbaar aan de kassa. Op voorhand reserveren is niet nodig.
  • Groepsbezoeken aan de expo zijn wel op voorhand te reserveren. Lees meer
Eva Rossie

Interview Eva Rossie

Fotografe Eva Rossie (52) is niet over één nacht ijs gegaan om de expo en het boek Les (Dés)Habilleuses te creëren. “Elk beeld is het resultaat van de ontmoeting en de band tussen fotografe en model. Ik hou aan elke shoot in het Kasteel van Laarne bijzondere herinneringen over.”