Kasteel van Horst

Herita lanceert nieuw lidmaatschap

07 juni 2022
Herita zit samen met het merk Open Monumenten in een nieuw jasje en heeft de ambitie om uit te groeien tot National Trust organisatie voor Vlaanderen. Een stichting die erfgoedsites beheert, restaureert en openstelt met de hulp van vrijwilligers, donateurs en leden. Het aantal monumenten onder onze hoede willen we uitbreiden en meer focus leggen op publiekswerking. In dat kader wordt het lidmaatschap van onze stichting helemaal vernieuwd.

Een nieuw ledenaanbod vervangt de Open Monumentenkaart. Het nieuwe lidmaatschap wordt eenvoudiger, directer, tastbaarder en internationaler. 

Eenvoudiger
Geen twee merken meer: Herita en Open Monumenten worden één. Ook de kortingen worden éénvoudiger. Leden van Herita krijgen gratis toegang tot alle monumenten in ons beheer. We nemen daarbij als voorbeeld de National Trusts in het Verenigd Koninkrijk en heel wat andere landen.

Directer
We leggen meer focus op de publiekswerking in onze monumenten en informeren het publiek op een meer directe manier over het reilen en zeilen op die historische plekken. Herita neemt op meer plaatsen een actieve rol op. In het Kasteel van Heers bijvoorbeeld. Bovendien komen er nog pareltjes bij. Leden van Herita worden kind aan huis op deze bijzondere plekken.

Tastbaarder
Twee keer per jaar krijgen leden een gids in de bus met leuke artikels over één van de monumenten die we beheren. Via reportages, interviews, recepten, wandelingen … wordt het monument in al zijn facetten belicht. 

Internationaler
Ons werkveld is Vlaanderen, maar liefde voor historische plekken kent geen grenzen. Daarom werken we samen met National Trusts wereldwijd. Op die manier geeft de nieuwe Herita lidkaart toegang tot alle historische sites en natuurdomeinen die worden beheerd door de stichtingen aangesloten bij de International National Trusts Organisation, kortweg INTO. Dat zijn meer dan 1000 unieke locaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada enzovoort.

Vanaf vandaag kan iedereen lid worden en op die manier bijdragen aan een sterke ledenbeweging. Die zal Herita helpen om belangrijk conserveringswerk uit te voeren aan onvervangbare erfgoedsites in Vlaanderen en versterkt ook onze pleitbezorging voor historische plekken.

In het kort

  • Nieuwe erfgoedkaart geeft toegang tot meer dan 1000 historische plekken wereldwijd. 
  • Herita & Open Monumenten worden één. Het nieuwe aanbod vervangt de Open Monumentenkaart.  
  • Herita heeft de ambitie om uit te groeien tot National Trust voor Vlaanderen.