Vakwerkruïnes Herkenrode
Herita pakt oudste gebouwen van Herkenrode aan
09 april 2024
Sinds juni 2023 mag Herita zich erfpachthouder noemen van de volledige abdijsite van Herkenrode. Het doel is om het hele domein toegankelijk te maken voor het publiek. Wie al eens op Herkenrode komt wandelen, weet echter dat de zone met de oudste gebouwen is afgesloten omwille van instortingsgevaar. Daar komt weldra verandering in. De 16de-eeuwse vakwerkruïnes worden binnenkort aangepakt met steun van een Vlaamse erfgoedpremie van 125.000 euro. Op termijn zullen bezoekers weer veilig tussen de oudste stenen van Herkenrode kunnen wandelen.


Je zou het vandaag niet zeggen, maar toen de vakwerkgebouwen in 1519 werden opgetrokken, waren ze een toonbeeld van rijkdom en luxe. In de middeleeuwen lag de focus van de abdij steevast op samen bidden, eten en slapen, maar dankzij deze nieuwe zusterverblijven kregen de koordames in de eerste helft van de 16de eeuw elk een eigen kamer met tuintje. Aan de westkant kwamen de cellen uit op een kloostergang die naar de kerk leidde.

De werken zullen voor een groot deel bestaan uit demontage van gevaarlijke delen. Uiteraard gaan we zoveel mogelijk waardevolle elementen trachten te behouden en te stabiliseren.
Christine Engels
Christine Engels
Manager restauratie bij Herita

Voor deze oudste kern van Herkenrode heeft Herita nu een aanbesteding voor instandhoudingswerken uitgeschreven. Aannemers kunnen zich inschrijven tot vrijdag 10 mei. De start van de restauratiewerken is voorzien in juni, met oplevering in oktober 2024. “De werken zullen voor een groot deel bestaan uit demontage van gevaarlijke delen. Uiteraard gaan we zoveel mogelijk waardevolle elementen trachten te behouden en te stabiliseren,” vertelt Christine Engels, manager restauratie bij Herita. “We gaan alles uitvoerig documenteren en inventariseren. Gedemonteerde delen gaan we in een later stadium trachten te hergebruiken, zodat deze historische elementen een thuis blijven hebben op Herkenrode.”

Voor deze stabiliteits- en instandhoudingwerken aan de voormalige zusterverblijven maakt de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed een bedrag vrij van 125.000 euro. “Daarmee zetten we opnieuw een stap in de ontwikkeling van deze prachtige site,” klinkt het bij Hasselts schepen Rik Dehollogne. “Met het Agentschap Onroerend Erfgoed, Toerisme Vlaanderen en de Stad Hasselt als partners hebben we vorig jaar echt een succesvolle doorstart kunnen maken in Herkenrode”, zegt Matthias Francken, directeur van Herita. “Het is bijzonder fijn om op datzelfde elan te kunnen blijven doorgaan. De toekomst voor dit indrukwekkende domein ligt wijd open.”

Naast de vakwerkruïnes vind je overigens ook een 16de-eeuws trapgevelgebouw zonder dak. Dit pand deed oorspronkelijk dienst als ziekenboeg, maar werd na de bouw van de ‘nieuwe’ infirmerie in 1658 eveneens in gebruik genomen als slaapkwartier voor de zusters. Ook deze ruïne zal worden gestabiliseerd, volgens de planning in 2025.

Aannemer gezocht

Ben je een aannemer en wil je je kandidaat stellen om deze werken aan de vakwerkgebouwen uit te voeren? Schrijf je dan in via e-Procurement. De deadline voor kandidaatstelling is vrijdag 10 mei 2024.

Vakwerkruïnes Herkenrode

Ook jij kan helpen! 

Wil je graag een steentje bijdragen aan dit restauratieproject? Dat kan op verschillende manieren!

  • Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan. 
  • Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed. 
  • Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de conservatie van deze bijzondere plek voor toekomstige generaties!
Abdij van Herkenrode