Het belevingscentrum

In het belevingscentrum word je helemaal ondergedompeld in het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Volg het chronologisch parcours doorheen 600 jaar geschiedenis van vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed. De tijdlijn verbindt het verhaal van de cisterciënzerinnen met grote maatschappelijke gebeurtenissen en lokale, Limburgse verhalen. Ook de periode na de Franse revolutie, toen industrie en landbouw de abdijsite verwondden, komt aan bod. Een bezoek aan het Belevingscentrum duurt ongeveer een uur.

Zeker zien & doen

  • De abdis vertelt! Maak kennis met de vroegere bewoonsters via allerlei geluidsfragmenten. 
  • In 1826 verwoestte een brand de 16de-eeuwse abdijkerk. Bekijk een reconstructie in het belevingscentrum. 
  • Weinig tijd? Via de snelroute met 8 inlogpunten krijg je een beknopt beeld van de hele geschiedenis van Herkenrode. 

De kruiden- en inspiratietuin

De kruidtuin van twee hectare groot wordt nog het best omschreven als een hedendaags kruidenpark. Verwacht dus geen abdijtuin of een reproductie ervan, maar een moderne tuin met een bijzondere architectuur. 
In de tuin van Herkenrode staan meer dan 500 verschillende kruiden en kruidachtige planten, allen met naambordje. Het geheel wordt omgeven door grachten. Je kan er niet alleen de mooie tuin, maar ook de indrukwekkende omgeving bewonderen. Kom heerlijk tot rust en laat je inspireren door al dat moois! Een bezoek duurt ongeveer een uur. 

Zeker zien & doen

  • Wandel door de fotogenieke loofgang. 
  • Lees op de zonnewijzer het uur af met je eigen schaduw. 
  • Ontdek de Hortus Officinalis: in deze leertuinen staan geneeskrachtige planten alfabetisch gerangschikt. Wandel door 12 tuinkamers met eigen structuur. Waterbekkens en fonteinen brengen je helemaal tot rust.
  • Ontdek de Campus officinalis: in deze gebruikstuinen staan de planten gegroepeerd volgens gebruik: verfkruiden, groenten, gewassen, keukenkruiden ... Informatieborden vertellen je meer over historische kruidkunde.

Het Stille Uitzicht 

The Quiet View of Het Stille Uitzicht is een permanent kunstwerk van Hans Op de Beeck dat je via een lange gang naar een observatiekamer leidt. Doorheen een grote raampartij kan je uitkijken over een op schaal gesculpteerd landschap. Het lijkt erg diep dankzij een over een vijftiental meter geconstrueerde trompe-l’oeil waarin het perspectief stapsgewijs wordt gemanipuleerd. Spiegels aan weerszijden maken het optisch eindeloos breed.

De toeschouwer wordt een zicht geboden op een interpretatie van een waterpartij met rotsachtige eilanden en kale bomen. Als de toeschouwer zich ontvankelijk opstelt, zoals pakweg voor de illusie van een landschapsschilderij, wordt deze ontegensprekelijk fictieve buitenruimte  een waarachtige beleving.