Het Paleis op de Meir is een vorstelijk pand in het commerciële hart van Antwerpen. Het is een 18de-eeuwse rococoparel met interessante stijltoevoegingen van latere bewoners. Je kan deze plek bezoeken tijdens expo's of huren voor speciale gelegenheden. 
Restauratiewerken

Het is je misschien al opgevallen: de gevel van het Paleis op de Meir werd helemaal ingepakt. Momenteel werkt Herita aan de restauratie van de gevelluiken, het buitenschrijnwerk, de dakkapellen en het herschilderen van de ramen van het paleis. 

De houten luiken aan de voorgevel worden zorgvuldig hersteld en verfijnd met bladlood tegen waterinfiltratie. Ook de ramen en dakkapellen aan de voorzijde krijgen een opknapbeurt, waarbij beschadigde onderdelen worden hersteld en het houtwerk geschilderd. Herita draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. We kiezen voor deze restauratie dan ook voor een milieuvriendelijke en toekomstbestendige aanpak waarbij de opbrengst van de stellingsdoekreclame de broodnodige werken mee financiert en ondersteunt. 

De vernieuwde gevel is pas weer te bewonderen vanaf 2026, maar de prachtige salons van het paleis kan je de hele zomer blijven bezoeken tijdens de ludieke expo ‘Paleis te koop’. Hou intussen zeker www.paleisopdemeir.be in het oog voor andere openstellingen die eraan staan te komen, én meer informatie over de restauratiewerken. Ook onze exploitanten Café Louise, The Chocolate Line en Flamant blijven open en steeds goed bereikbaar tijdens de werken.

Vorstelijk stadsverblijf op de Antwerpse Meir

1745: de rijke koopman Johan Alexander van Susteren laat op de Antwerpse Meir drie panden afbreken om er zijn droompaleis op te trekken. Hij sterft echter voordat de werken helemaal voltooid zijn. Al snel wekt het pand de interesse van Napoleon Bonaparte. Hij laat het paleis herinrichten en verfraaien met Franse empiremeubels, maar verblijft er nooit. Wanneer het paleis klaar is, zit hij inballingschap op Elba. De volgende eigenaar is koning Willem I der Nederlanden. Hij richt de Zaal van de XVII Provinciën in, maar in 1830 volgt de Belgische revolutie en een nieuw koningshuis wordt eigenaar. Door velen begeerd, maar door weinigen bewoond: de geschiedenis van het Paleis op de Meir blijft fascineren!  

In de kijker

Ook te bezoeken in het Paleis op de Meir