Kasteel van Horst
Zo zal het kasteel worden gestabiliseerd
15 september 2022
Begin dit jaar werd duidelijk dat de stabiliteitsproblemen van het Kasteel van Horst ernstiger zijn dan eerst gedacht. Daarover lees je meer in het vorige blogbericht. Intussen is in detail onderzocht op welke manier het kasteel best kan worden gestabiliseerd. Lees hier meer over het plan van aanpak. 

 

Het kasteel op palen

Onder de brug, de kapel en het kasteel zullen jetgroutpalen worden geboord. Onder de donjon (de rechthoekige woontoren) is dat niet nodig. De boringen gebeuren aan de zijkant van de gebouwen en gaan met een helling van 5 graden door de funderingen. Eerst gebeurt er een kernboring waarmee materie uit de bodem wordt gehaald. De cilindrische bodemstalen die daarbij naar boven komen, geven een mooi beeld van de verschillende funderingslagen. In het geval van het Kasteel van Horst is dat een mengeling van natuur- en baksteen. 

Na de kernboring wordt er grout in de vrijgekomen ruimte geïnjecteerd: dat is een mengeling van cement, water en perslucht die onder zeer hoge druk homogeen wordt vermengd met de aanwezige grond, waarna binding optreedt. De stabilisatiepalen hebben een minimumdiameter van 60 centimeter en bereiken na 3 dagen al een hardheid van 80%. Na 28 dagen is de uitharding compleet en bereiken de gevormde palen hun maximale sterkte.

Herita gaat nu op zoek naar een algemene restauratie aannemer via een openbare aanbesteding. De restauratie wordt gepland om van start te gaan in 2023. De stabilisatiewerken zullen daarbij als eerste fase worden aangevat. 

Foto 1: Uitvoering van een testkernboring aan de donjon om de diepte en de samenstelling van de funderingen te bepalen. De funderingsdiepte van de donjon is ca. 3,5 meter.

Een open en lerende werf

Het bestek dat we opstellen, incorporeert ook een opdracht om het publiek zo veel mogelijk te betrekken bij de restauratiewerken. De werf moet op verschillende tijdstippen toegankelijk zijn en we gaan op zoek naar originele manieren om tijdens de restauratie beleving te creëren bij het kasteel.

Daarnaast wil Herita als National Trust voor Vlaanderen het principe van 'lerende werf' toepassen. Een restauratie als deze vormt de ideale gelegenheid om kennis rond vakmanschap en restauratietechnieken door te geven. We willen leermogelijkheden creëren en ons zo mee inspannen voor de kwaliteitsvolle opleiding van toekomstige restaurateurs. In dat kader is Herita op zoek naar partners (aannemers, architecten, opleidingscoördinatoren, erfgoedorganisaties enz.) die willen deelnemen aan dit project.     

Foto 2: Cilindrisch funderingsstaal met de bruine, Diestiaanse ijzerzandsteen en de groene ‘onstabiele’ glauconietlaag. Dit staal is via een testkernboring naar boven gekomen.

Foto 3: In het bijzonder de ronde toren heeft stabilisatie nodig. De fundering van de ronde toren is ca. 3,5 meter diep. De draagkrachtige stabiele ondergrond ligt echter nog 1,5 meter dieper.

Kasteel van Horst

Ook jij kan helpen!

Wil je graag een steentje bijdragen aan de restauratie van Kasteel van Horst? Dat kan op verschillende manieren!

  • Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan. 
  • Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed. 
  • Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de redding van dit unieke waterslot! Vermeld 'Kasteel van Horst' bij je overschrijving. 
Restauratieblog